- Kultúr műemlékek

Kultúr műemlékek

Kultúr műemlékek

Liptó, mint etnikai egység tősgyökeres lakosságával jellegzetes népi architektúrával tűnik fel. A vallási megosztását - katolikusok az alsó régióban, evangelikusok a felső-ben - szakrális építmények biznyítják. Majdnem minden falunak saját temploma van, melyek többsége csak a szertartás alatt megtekinthetők. Itt találhatóak kastélyok, kúriák, melyek azt bizonyítják, hogy Liptó sok évszázaddal ez előtt jelentős politikai és kultúr központ volt.

 • Skanzen Pribylina

  Skanzen Pribylina

  U12 km-re Limba panziótól található Magas Tátra felé vezető útvonalon, Pribylina község végében. A keletkezésének oka, a Liptói Mara vízierőmű által elárasztott falvak műemléki, történelmi, ingó és ingatlan vagyonának a megmentése. 1991-ben nyitották meg a közönség számára. Itt láthatóak az iparosok, nincstelenek lakóházai, iskola, falubíró udvara, tűzoltóház, vagy kovácsműhely.

  Tanácsunk:

   

  • Skanzen egész évben nyitott, 9.00-16.30-ig.
  • Minden vasárnapot valamely kézművesnek, vagy folklór szokásnak szentelik.
  • Gyere-keik csodálhatják a házi állatokat, melyek kiegészítik az igazi liptói falu színezetét, lovagolhatnak a póny lovakon.
  • Gazdag szuvenír kínálatot találnak itt, igazi mesterek alkotásaiból. A faházak nyitva vannak, mingyegyikbe benézhetnek és sokszor az az érzésük, hogy csak pár perccel azelőtt aludt ki a kemencében...
  • Ha szombaton, vagy más ünnepen látogatják meg a skanzent esküvőt,vagy előben láthatják a korabeli népviseletek bemutatóját.

   

 • Vlkolínec

  Vlkolínec

  Ez a jellegzetes még élő falu 30 km-re van távol Limba panziótól Ruzomberok város mellett. Liptó tipikus hegyi falui közé sorolható, melyet faházak alkotják gazdasági épületeivel. A faházak be vannak vakolva és pasztell színekkel be vannak festve a háztetők zsidellyel vannak befedve. A falu közepében harangláb és gerendakút található. Ez a népi architektúra műemléke, UNESCO védelme alatt áll.

  Tanácsunk:

  • Mivel Vlkolínec élő falu nem létezik nyitvatartási idő /csak udvariassági előírások/.
  • Ha szépen hozzászólnak valamely anyókához a házudvarán, szívesen beenged a házba és megmutatja a háza történelmi interiérjét.
  • A faluban kis múzeum található - a Parasztház - expozícióval. Kb. 1 óráig tart míg végig megy a falun.
  • Ne hagyják ki ezt a lokalitásta programjukból.
  • A falu megtekintése után csendben adjanak tiszteletet a hegyekben élő emberek életének..

 • Fa artikuláris templom

  Fa artikuláris templom

  A népi architektúra e kincse 20 km-re Limba panziótól található Svaty Krízs falu mögött. Paludza községből telepítették erre a helyre, minek az oka Lipt. Mara vízierömű építese volt. 1693-ban épitette Lang hajómester , terv használata nélkül, mivel nem tudott sem írni sem olvasni. Amikor az evangelikus közösség bövült a templomot átalakították 6000 fő kapacitásra. A fa artikuláris templom a legnagyobb faépület közép Európában.

  Tanácsunk:

  • A templom egész évben nyitott, a látogatást előnyös bejelenteni előre.
  • Info: Az épület megtekintésénél észreveszik, hogy valamire emlékeztet a templom alaprajza. Kereszt formája van és a boltozat felfordított hajófenekére emlékeztet. Lang mester / a templom építője / ugyanis hajó-építő is volt. Az ablakok kajuttablakokra emlékeztetnek. Egyetlen egy sarok sem 45°-os. Mindegyik falunak saját padja van, a díszítést csak a népi művészek művei alkotják.
  • Tippünk: A fa artikuláris templom élő templom, ha szombaton látogatja meg , esküvői menet tagja lehet.
 • Kvacsány völgy malmai

  Kvacsány völgy malmai

  Ez a 19. sz.-i műszaki különlegesség 20 km-re Limba panziótol található Kvacsanyi völgy végében. Belépés a völgybe Kvacsany falu végében található, tanulmányi sétány vezet a malmokhoz ún. Gajdosi és Bruncsiaki malomról van szó. A felső malom 3 teres, a működését malomkerék biztosította, melyet víz hajtotta. Lisztet daráltak itt, meg készítették a zsindelyt. Az alsó malmot 1931-ben kéttérűből átalakí-tották malomra és gatterre, melyeket két malomkerék hajtott. 1961-ig a malmokat lakták.

  Tanácsunk:

   

  • A malmok látogatását mint egész napi kirándulást tervezzenek.
  • Autóval csak a Kvacsáni völgy torkolatáig jutnak, a következő 5 km-t aszfaltúton tesznek meg a Kvacsianka patak kanyonja felett.
  • Pár helyen gyönyörű lelátás lehetséges a patak medrébe, ha megéheztek saját tartalékokra vannak szorulva, mivel éttermet itt biztosan nem találnak.

   

 • Východná

  Východná

  Ez a falu híres élő folklór tradíciókkal, 20 km-re távol van Limba panziótól Poprád felé. A lakosai emlékezet óta mezőgazdasággal foglalkoztak, továbbá fakitermeléssel, tutajozással, szarvasmarha és juhtenyészettel. Kiváló minőségű sajtok és juhsajt előál-lítása híressé tette a helybeli lakosokat. Az iparművészetek közül mai napig megmaradtak a kosárfonás, szőnyegszövés, fafaragás, bognárok és vászonhímzők. Történelmileg világi és architektonikusan érdekes több épület a fa népi építészetet képviseli. Vychodnát főleg a nyári folklór fesztivál tette híressé, melyet minden nyáron júliusban szerveznek az amfiteátrumban nemzetközi szereplőkkel.

  Tanácsunk:

  • A községet tanácsos a folklor fesztivál idejében látogatni. Ebben az időben láthatóak a népművészet különböző kiállításai, az amfiteáter él a folklórral, minden régi tradícióval lélegzik. A sátorok különböző szuvenírokat kínálnak, a műsor minden perce zenével van tele,majdnem egész Európából összejönnek a táncegyüttesek. A fesztivál napjain kívül láthatják az amfiteátrum faragott faszobrait.
  • A község látogatását javasoljuk útba ejteni a Magas Tátrá látogatása mellett.

 • Havránok

  Havránok

  Archeologikus lokalitás az Úloziszko nevű dombon Lipt. Mara tó mellett található. Itt találtak települést korai vaskorszakból / 300-100 i.e./ . Jelenleg Kotínov kelta település egy részének és áldozóhely rekonstrukcióját végzik 1.sz-ból i.e. Találtak megégett áldozatok maradványait / gabona, ékszerek / és a kútban 7 ember maradványát, feltehetően a vallási rituálok áldozatait. A 11.- 15 sz.-ban itt állt szláv fa erődítmény paliszádokkal /cölöpsorral/ megerősítve. A lakóépületeket, áldozóhelyet kályhát és különböző tárgyakat részben rekonstruálták és alkotják az archeologikus múzeumot természetben. Továbbá itt látható kelta épületek rekonstrukciója, La Téne kultúra erődítménye és kapuja, középkori védősánc, híd, kirakott várudvar és a fa lakótorony szuterénje. Jelenleg a középkori templom rekonstrukciója folyik. 1967-ben ezt a területet nemzeti kultúr műemlékké jelentették ki.

  Tanácsunk:

   

  • Nyitvatartás: Nyári szezonban naponta 9.00-18.00 óráig. Látogatás ideje 1-2 óra.

   

 • Likavka

  Likavka

  Likavka község 30 km-re Limba panziótól Ruzomberok irányába Dolny Kubín felé található. A falu dominánsa a14. sz.-i Likavai vár romjai. A vár mint a Vág átkelés őrzője szolgált, de őrkapuja volt a jelentős kereskedelmi útnak Liptóból, Vágmenti vidékből és Árvából Lengyelország felé. A várban létezett katonai őrszolgálat és a királyi birtokok kórmányzata. A várat több uralkodó tulajdonította, akik a várat át építették és fejlesztették.. A 18. sz-ban a várat lerombolták és pusztulóban van azóta. Jelenleg a vár alatt folklór amfiteáter található.

  Tanácsunk:

  • A várat szép időben látogassák meg. Megközelítése 2 oldalról lehetséges, az egyik réten keresztűl a várdombra, vagy aszfaltúton -1 km- az amfiteáteren keresztűl.
  • A várrom látogatását javasoljuk közbeiktatni Árva, vagy Árvaváralja, vagy Dolny Kubín látogatása mellett.
  • Cca 500 m-re a vártól Hubert vadászétterem található.

 • Zuberec

  Zuberec

  Ez a jellegzetes falu Liptó és Árva határán fekszik Nyugati Tátra alatt cca 30 km-re Limba panziótól. Hegyi szűkületen keresztűl Lipt. Matiasovce községből jutnak hozzá. A falu turista forgalom közpöntja saját síközponttal. A falu érdekessége az Árvai falu skanzenje. Több részből tevődik össze mint: alsóárvai piactér, Zamagurai utca, Gorali tanya, Mlyniskó. Mindegyik részben a népi architektúra épületeinek jellemző tipusait találjuk. Itt látható működő malom, etnografikus expozíció, házi állatok tenyésztése, iparművészet.

  Tanácsunk:

  • Ha vannak gyerekeik ne mulasszák el a skanzen látogatását, házi állatokat fognak itt látni.
  • 20 fős csoportoknál lektori magyarázat lehetséges. A recepción bebiztosíthatunk szállást közvetlenül a skanzenbe / 18 ágy /. Csak itt láthatják az anyag kékfestését és az anyagok festési módját. Agyagedények, iparművészeti tárgyak árúsítása, fazekas korong használatának kipróbálása. Ha megéheztek felfrissülhetnek kocsmában A molnárnál, vagy a Koliba étteremben. A skanzen látogatását az Árvai vár látogatásával lehet egybe kötni.
  • Nyitvatartás: egész évben hétfőkön kívül 8.00-18.00 óráig.